06.04.2011

Calatoria pe fluviul vietii

Cati oameni in aceasta calatorie, nu-si incarca barca pina la refuz cu o multime de lucruri nefolositoare, balast pe care ei il socotesc esential pentru placerea si confortul calatoriei; astfel barca e mereu in primejdie sa se scufunde!
Cum isi mai incarca sarmana barcuta pana in varful catargului cu haine frumoase si case mari; cu servitori nefolositori si cu un roi de prieteni grozavi, carora nu le pasa de ei nici cat negru sub unghie si carora ei, la randul lor, nu le dau pic de consideratie; cu petreceri costisitoare care nu amuza pe nimeni, cu ceremonii si maniere, cu prefacatorie si ostentatiesi, vai,! cu cea mai grea si nebuneasca incarcatura din toate - groaza de ce va gandi vecinul; cu luxul care nu face decat sa imbuibe, cu placerile ce plictisesc, cu jalnica parada care, ca si coroana de fier a talharului de odinioara, face sa sangereze si sa se-ntunece indureratul crestet care o poarta!
Toate acestea nu sunt decat balast, omule, balast si nimic mai mult! Peste bord cu el! Din pricina lui, lopatatul e atat de anevoios incat aproape iti vine sa lesini uneori. Iar barca e atat de greoaie si atat de greu de manuit, incat nu esti scutit o singura clipa de neliniste si grija, nu te mai bucuri de un strop de odihna pentru a visa alene, pentru a urmari umbrele tremuratoare fluturand usor peste valuri, scanteietoarele raze ale soarelui strecurandu-se grabit printre unde, pomii inalti de pe tarm prividnu-si chipul in oglinda apelor, padurile verzi sau ruginii, crinii albi si galbeni, trestia intunecata si unduioasa, stuful, orhideele sau albastrelele nu-ma-uita.
Arunca balastul peste bord, omule! Atunci o sa-ti dai seama ca e mult mai uosr sa lopatezi, barca nu se va mai putea rasturna atat de lesne si chiar daca o sa se rastoarne, paguba n-o sa fie mare - o marfa buna, sanatoasa, nu se strica la apa.
Vei avea atunci destul timp ca sa cugeti si sa muncesti. Ragaz ca sa sorbi lumina vietii, ragaz ca sa asculti muzica eoliana pe care vantul divin o smulge coardelor inimii omenesti, ragaza ca sa...


"Trei intr-o barca ( fara a mai socoti si cainele) " Jerome K Jerome

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

București - a love hate story

Urmează stația cu peronul pe partea... Locului unde mi-am regăsit sufletul Și jumătatea! Dacă ar fi să aleg o...